Het geheim van de Toscaanse keuken

Mangiafagioli, oftewel boneneters, worden de Toscanen door hun landgenoten vaak genoemd. Niet gek als u weet dat boon al eeuwenlang een belangrijk ingrediënt is van de simpele maar hoogstaande boerenkeuken. Maar wat is simpel? Simpel omdat er geen Michelin kok voor nodig is om de gerechten te bereiden. De kracht van de Toscaanse keuken zit namelijk in de versheid en kwaliteit van de ingrediënten die van onschatbare waarde zijn. Wij laten u graag kennis maken met deze overheerlijke keuken.

Hoe de Toscaanse keuken ontstond…

Al in de renaissance hielden Toscaanse koks zich bezig met ongeraffineerde gerechten die vooral de smaak van de ingrediënten moest ondersteunen. Uniek, want in die tijd was het vooral de zwaar gekruide saus die smaak gaf aan het gerecht. Ontegenzeggelijk bereikte de gastronomie in Toscanen in die tijd al ongekende hoogten, vooral onder de rijkeren.

Tegelijkertijd is de eerlijkheid en simpelheid van deze voortreffelijke keuken voortgekomen uit armoede. De passie voor koken is aanvankelijk voorgekomen uit een tekort. De dagverse producten die wél beschikbaar waren moesten op perfecte wijze bereid worden, een traditie ontstond.

Typisch Toscane

Brood

Naast bonen is brood onmisbaar in de Toscaanse keuken. Het wordt gebakken zonder zout waardoor het lang houdbaar is en minder snel uitdroogt. Omdat de brood van zichzelf niet erg smaakvol is wordt het vaak gebruikt als onderdeel van een smakelijk gerecht zoals Bruschetta of Pappa al Pomodoro.

Olio d’olive

Toscaanse olijfolie is wat bitter als hij jong is maar ontwikkeld al snel de volle en fruitige aroma waar hij bekend om staat. De olijven, met als belangrijksten Frantoio, Leccino, Moraiolo en Penolino worden half november tot half december geoogst.

kruidenErbe

Toscane is een paradijs van kruiden. In het wild, gekweekt in eigen tuin of in bloembakken op het balkon, overal staan de geurige blaadjes en stengels paraat om toegevoegd te worden aan de smakelijkste gerechten.

Chianina rund & varkensvlees

Het chianina rund stamt uit de tijd van de Etrusken en wordt gefokt in het Chiana-dal. Het rund is felbegeerd om haar vetarme, sappige en kruidige vlees, ideaal voor T-bone-steaks.

Ook varkensvlees is van oudsher erg populair in deze streek. Fokkers zien er vel op toe dat het vlees van de hoogste kwaliteit is, kortom een stevig stukje vlees. Het vlees wordt verwerkt in de heerlijkste vleeswaren als salame en is ideaal voor de lekkerste rostinciana, gegrilde ribbetjes.

Pecorino

Pecorino wordt vaak geassocieerd met het zuiden van Italië maar ook in het hart van Toscane wordt deze heerlijke kaas geproduceerd. Heerlijk als tussendoortje met en stuk brood en smakelijk om zowel jong als oud te nuttigen.

vinoDolci

Siena’s beroemde zoetigheid, de panforte, is een stevige lekkernij gemaakt van een amandelen, hazelnoten, gekonfijt fruit, specerijen en honing. Beter bekend zijn de Cantuccini, tweemaal gebakken en daardoor keiharde koekjes met amandelen om te dippen in de vin santo, oftewel heilige wijn.

Vino

Toscane is over de hele wereld bekend en beroemd om haar heerlijke wijnen. Wijnen als chianti en brunello worden over de hele wereld gerenommeerd. Hierover meer in ons vorige blog.

Italiaans genieten op de camping in Toscane

De beste manier om écht van al deze lekkernijen te genieten is natuurlijk door het gebied te bezoeken. Ervaar la dolce vita op de camping in Toscane met de ingerichte tenten van Divacamp en ontdek de echte smaak van Toscane. Neem voor meer informatie contact op of boek vandaag nog eenvoudig en snel online.