Toscane en haar wijnen

Toscane, het betoverende heuvellandschap, haar uitmuntende keuken, de verhalen die schuilgaan in de pittoreske dorpjes en natuurlijk de overheerlijke wijnen: een droom voor iedere levensgenieter. Droom in dit blog met ons mee naar de prachtige wijngaarden van Toscane en maak kennis met haar wereldwijd geroemde wijnen.

Rijke geschiedenis

In de Renaissance werd, door rijke handelaars en bankiers, de basis van de oudste ononderbroken wijntradities van Italië gelegd. Wijn werd in die tijd g ezien als essentieel voedingsmiddel en is door de jaren heen veranderde tot een luxe genotsmiddel.

De wijnen van Toscane

Haar rijke geschiedenis heeft er toe geleidt dat Toscane zich heeft ontwikkeld tot één van de belangrijkste wijnregio’s wereldwijd. De eenheid tussen cultuur en wijn is nergens zo groot als in Toscane en dat proef je terug in haar wijnen.

SangiovesedruifChianti

Zegt u Toscaanse wijn, dan zegt u Chianti. De wijn die al meer dan 30 jaar in de provincie geperst wordt heeft de Sangiovese-druif als basis. De laatste jaren is de kwaliteit van deze wijn flink vooruitgegaan van ‘matig’ naar ‘classico’. Daarmee is de Chianti ook één van de meest verkochte Italiaanse kwaliteitswijnen.

Brunello

Een tweede klassieker is de Brunello, een selecte wijn van hoge kwaliteit. De krachtige wijn gemaakt van 100% Sangiovese-druif komt voornamelijk van wijngaarden in het zuidelijkste gedeelte van Toscane. Voor optimale geur en smaak wordt de wijn minstens tien jaar gerijpt.

Vino NobileVino Nobile

De Vino Nobile is afkomstig uit Montepulciano en heeft dezelfde samenstelling als een Chianti. Dankzij de vulkanische wijngaarden rondom Montepulciano heeft deze wijn een complexe en intrigerende smaak, vol en bloemig.

Vernaccia de San Gimignano

Hoewel Toscane met haar rode wijnen echte kwaliteit in huis heeft, wil het met de witte wijnen minder goed lukken. Een grote uitzondering hierop is de Vernaccia di San Gimignano. Een frisse droge witte wijn, gemaakt van de Vernaccia druif.

Vino SantoVin Santo

De trots van vele wijnmakers: de zoete, maar soms ook droge, Vin Santo. De Vin Santo, oftewel ‘heilige wijn’, wordt gemaakt van gedroogde druiven van de hoogste kwaliteit en is een heerlijke dessert wijn. Traditioneel werden de druiven gedroogd door ze aan dakgoten te hangen of op matten te drogen te leggen. De moderne wijnmaker gebruikt hier tegenwoordig echter hete lucht voor. De wijn die men perst uit de overgebleven rozijnen wordt vervolgens ongeveer vier tot zes jaar opgeslagen in kleine houten vaten. Vin Santo komt het beste tot zijn recht met Cantuccini koekjes aan het einde van een heerlijke Toscaanse maaltijd.

Zet dromen om in avonturen

Natuurlijk kunt u thuis een wijntje inschenken, uw ogen dicht doen en wegdromen naar dat prachtige heuvellandschap. U kunt uw dromen ook waarmaken tijdens een heerlijke vakantie in Toscane. Dwalen door de wijngaarden, toekijken hoe de zon achter de kerk van een pittoreske dorpje verdwijnt onder het genot van een glas Toscaanse wijn. Divacamp maakt het mogelijk met luxe ingerichte tenten midden in al dit moois (en lekkers). Boek vandaag nog.