Goed om te weten; Italiaanse wetenswaardigheden

Ieder land heeft natuurlijk zijn eigen regels, gewoontes en wetenswaardigheden waar je rekening mee moet houden als je op pad gaat. Zo ook Italië. Ga je op vakantie naar Italië? We hebben een aantal handige weetjes voor je op een rij gezet waar je rekening mee moet houden als je in dit land op pad gaat.

Openingstijden

 1. Veel winkels en musea zijn op maandag gesloten
 2. In Italië geldt nog steeds de middagsluiting. Deze duurt vaak van 12:30 – 15:30. Grote ketens in de grotere steden zijn vaak wel doorlopen geopend, oftewel orario continuo.
 3. Winkels zijn gesloten op 1 en 6 januari 1e en 2e paasdag, 25 april, 1 mei, 15 augustus, 1 november, 8, 25 en 26 december, en op de feestdagen van de lokale patroonheilige.
 4. Je kunt dagelijks kerken bezoeken van 7:00 tot 12:30 en van 16:00 tot 19:00. Vergeet hierbij niet dat veel kerken een ‘dresscode’ hebben. Dat betekend geen blote benen tot boven de knie en geen blote schouders zichtbaar bij de vrouwen.
 5. Op de autostrada (snelwegen) kun je vrijwel altijd dag en nacht tanken. Landinwaarts zijn benzinestations echter op zondag en tijdens de middagsluiting dicht.
 6. Banken zijn in het weekend gesloten en doordeweeks alleen open van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.30 en 15.00 tot 16.00.
 7. Postkantoren zijn vaak beperkt open namelijk van maandag tot en met vrijdag van 8:30 tot 13:30 en op zaterdag van 8:30 tot 11:30.

Goed om te weten

 1. Tijdens de middagsluiting wordt de lunch geserveerd tussen 13:00 en 14:30. In tegenstelling tot veel Nederlanders zitten Italianen niet om stipt 17:30 aan tafel voor het diner. Het avondeten wordt vanaf 20:00 geserveerd.
 2. Het is in een bar gebruikelijk om eerst af te rekenen en vervolgens je drankjes te bestellen bij de bar door je bonnetje te laten zien.
 3. In sommige restaurants worden er extra kosten gerekend voor service. Deze servicekosten worden ook wel beschouwd als fooi en zijn vaak hooguit €2 of €3.
 4. In de supermarkt liggen bij de groente en fruitafdeling plastic handschoenen, gebruik ze. Italianen beschouwen het als onhygiënisch als je ze met je blote handen oppakt.
 5. Italianen begroeten elkaar met geen 3 maar 2 zoenen op de wang, begin met links.

telWe kunnen natuurlijk eindeloos doorgaan met deze lijst want er is veel te vertellen over dit bijzondere land. Ervaar zelf de bijzondere wetenswaardigheden van Italië en boek vandaag nog een vakantie naar het mooie Toscane waar Divacamp je verder helpt!