Fijne Italiaanse gewoontes

Tegenover het nuchtere karakter van de Nederlanders worden Italianen gezien als echte levensgenieters. Heerlijk eten, niet te moeilijk doen, kortom: la dolce vita. Wij hebben een aantal Italiaanse gewoontes op een rij gezet waar wij Nederlanders wat van zouden kunnen leren.

1. Heerlijk koffiedrinken

Italië is een echt koffieland, je komt dan ook veel koffiebarretjes tegen waar je al vanaf ’s ochtends vroeg terecht kan voor perfect bereide koffie. De barista kent hier zijn klanten en weet precies op welk moment van de dag ze welke koffie willen. ’s ochtends is de koffiebar een echte in- en uitloop, de koffie wordt staand aan de bar genuttigd, er vindt een kort gesprek plaats en daarna gaat men verder met de dag!

2. Lekker lunchen

In plaats van de van thuis meegenomen boterhammetjes achter de computer op te eten nemen Italianen de tijd voor hun lunch. Ze genieten tijden hun pauze van een heerlijk bord pasta waarbij een glas wijn natuurlijk niet mag ontbreken. Zo kunnen ze er ’s middags weer met volle energie tegenaan.

3. Adem in en uit

5 minuten te laat? Geen probleem! Italianen maken zich niet zo druk om de tijd als wij Nederlanders dat doen. Tranquillo (rustig) is het sleutelwoord voor gelukkig leven. Stress zal je in dit land dan ook vrijwel niet tegenkomen, heerlijk toch?

4. Una passeggiata

Voor Italianen na het werk naar huis gaan maken ze nog even een wandelingetje om een ijsje te eten, de laatste nieuwtjes van de buurt te bespreken, een praatje te maken met de buurman en te genieten van de avond die voor hen ligt.

5. Vriendelijk en open

Het is geen verassing dat familie eerst komt in Italië. Italianen steunen hun familie door dik en dun. Maar ook met onbekenden wordt snel kennis gemaakt. Ook als het maar een kort praatje is met de buurman, als hij met onbekende vriend is , dan stel men zich daaraan voor en maakt een praatje. Je hoeft je in Italië dus nooit zorgen te maken dat je alleen staat wanneer je op een feestje komt met onbekende mensen.

6. Aperativo

Voor we onze benen onder de tafel schuiven voor het avondeten genieten Italianen eerst van een aperativo, een heerlijk glas wijn of cocktail met daarbij allemaal heerlijke hapjes. Tijdens het borrelen nemen ze de tijd om te bespreken wat er die dag is gebeurt en wat de plannen zijn voor het avondeten.

7. Avondeten

In Italië zitten ze niet stipt om zes uur aan tafel voor het avondeten, maar pas tegen half tien. Ze genieten dan van een simpele gerechten zoals een pasta of salade met vlees of vis die dankzij de verse ingrediënten voortreffelijk smaken, zonder dat men er lang voor in de keuken hoeft te staan.

Ervaar het zelf

Ervaar deze fantastische gewoontes zelf tijdens een heerlijke vakantie in Italië. Boek een luxe ingerichte tent in Toscane bij Divacamp en ontdek al het moois van Italië.